A Hriszto Botev Általános Iskola és a Gramsci Általános Iskola (Campalto-Velence, Olaszország) közös Comenius pályázatot nyújtottak be egy két éves együttműködésre az „Egy Életen át Tartó Tanulási Program” keretében.

A beadott pályázat pozitív elbírálást kapott mindkét ország nemzeti irodájától.

Az EU jelentős összeggel támogatja az intézmények közötti két éves együttműködést. A fő munkanyelv az angol lesz, ugyanakkor a francia nyelvet tanulók is tevékeny részt vállalnak majd a projektben.

Az együttműködés során lehetőség nyílik tanulóink utaztatására, illetve a partnerintézmény diákjainak fogadására.

A közös tevékenységek során a gyerekek egy színdarabot fognak írni, melyet a második projekt év végén az olasz partner iskolában olasz társaikkal közösen adnak elő.

A színpadi produkció létrejöttéig számtalan érdekes tevékenység színesíti majd a programot.



Class 5.

2012. június 10., vasárnap


                                              Vendégek Olaszországból
Fotókat itt találtok :-)

           A múlt év során a  Gramsci Általános Iskola és a Hriszto Botev Általános Iskola közössége Comenius pályázatot nyújtott be kétéves együttműködés céljából. Szeptember óta leveleztünk az olaszországi gyerekekkel,képeket küldtünk nekik, írtunk magunkról, így tartottuk fent a kapcsolatot, és vártuk a tavaszi találkozást.
         Az olasz csoport 2012.  április 27-én érkezett meg Budapestre: négy kísérőtanár és  tizenkilenc diák jelenlétében. Először a főváros nevezetességeivel ismerkedtek, majd    Felsőörsön, a Snétberger Ferenc gitárművész segítségével felújított kellemes táborhelyen töltöttek két napot. Eközben megnézték a falu érdekességeit is.
         Mi, magyar gyerekek a második nap délutánján találkoztunk velük a táborban. Kaptunk az ismerkedésre egy-két óra szabadidőt. Röplabdáztunk, fociztunk, ping-pongoztunk, és csocsóztunk velük, valamint hazai finomságokkal kínáltuk őket. Már ekkor összebarátkoztunk, úgy éreztük, ők is érdekesnek találták a programjainkat.
         Másnap reggel ők is iskolába jöttek velünk. Minden órán más-más játékkal ismerkedhettek meg, ezekre a foglalkozásokra mi is elkísértük őket. Volt néptánc óra, gyöngyfűzés, és bemutattak nekik  magyar népi hangszereket is. Szünetekben társasjátékoztunk és fociztunk velük. Játszottunk  a nemrég kapott interaktív tábláinkon is.
        A következő délelőttöt palacsintasütéssel töltöttük el. Délután együtt sportolhattunk. Este hatra kellett ott lenni az iskola udvarában, ahol  közös sütögetésen vettünk részt. Emellett lehetett focizni és kosarazni is, a lányok röplabdáztak. Este nyolc óra tájban a szülők hazavitték az olasz diákokat és gyerekeiket.
        Másnap a családok rendeztek programokat a vendégeknek. Voltak, akik a Sobri Jóska Kalandparkba vitték őket, mi horgászni mentünk velük Sóstóra. Az olaszok nagyon élvezték a családok programjait. Vasárnap reggel hét órára kellett őket iskolánk nagykapuja elé vinni. Egy kisbusz érkezett fél nyolcra, amelybe éppen hogy csak befértek a csomagjaik. Háromnegyed nyolckor elbúcsúztunk tőlük, és rögvest indult is a buszuk.
        Rengeteg érdekes élményt éltünk át velük, és reméljük ők is gyönyörű emlékeket szereztek.


Nagy Géza Zsombor
                                               Réti Gergely

5.b

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése